Daelwijck, Utrecht

We schrijven het jaar 1995. Een tijd waarin op bijna elke begraafplaats de stilte voelbaar is. Een groter contrast tussen de sobere uitstraling van het terrein en de gevarieerde levens die overledenen ooit geleefd hebben, is nauwelijks denkbaar. De directeur van CVN (nu Yarden) zocht naar een sfeervollere beleving voor zijn begraafplaatsen en vond weerklank bij Ada Wille, autoriteit op dit gebied. Wille heeft Donkergroen ingeschakeld voor de onderbouwing en uitvoering van haar plan.

Ontwerp

Het ontwerp bestaat uit een urnenmuur met urnentuintje en een kinderhofje op het terrein. De urnenmuur voor volwassenen is gestapeld gebouwd van Ardenner Grs stenen en nissen van tropisch hardhout, die ten opzichte van elkaar verspringen en tijdens het stapelen zijn ingepast...
 

Vanaf de urnenmuur loopt een watervalletje door de urnentuin. Het kinderhofje is een vlindervormig strooiveld met bron en cascade als hoofd en lijfje. Het hofje is omgeven door een urnenmuur met kleine nisjes voor kinderurnen. In de openingen tussen de stapelstenen groeien diverse sedumsoorten die al snel spontaan bezoek zullen krijgen van muurvarentjes en muurleeuwenbek.

Bijzondere oplossing

Urnenmuren waren in 1995 niet nieuw maar hebben in de vorige eeuw eigenlijk alleen een praktische functie. Geen wonder dat muren uit die periode kil en afstandelijk ogen. Doordat er nu opener wordt omgegaan met zaken als dood, uitvaartwensen en rouwverwerking...
 

ontstaat ook meer aandacht voor de inrichting van funeraire terreinen. Wille en Donkergroen bewijzen dat dit een vak apart is. Ontwerp en materiaalkeuze, relatie tot de omgeving, technische realisatie binnen vaak beperkte mogelijkheden van het terrein aan een gedenkpark als Daelwijck gaat het nodige creatief denkwerk vooraf.

Blijvend resultaat

Het concept van deze min of meer organische muren is een succes gebleken. Want ook al klinkt het vreemd vanwege het type locatie: mensen voelen zich thuis op Daelwijck. Het crematorium kreeg al snel uit het hele land verzoeken tot het plaatsen van urnen...
 

Uitbreiding volgde in een talud waarbij het hoogteverschil is gebruikt om de muur te stapelen. Deze muur vouwt zich in het midden naar binnen in de vorm van een trap die leidt naar een hoger gelegen urnentuin. In tegenstelling tot veel beton columbaria worden deze urnenmuren na verloop van tijd door geplande en spontane plantengroei alleen maar mooier. De natuurlijke muren zijn tot een vanzelfsprekend, sfeervol onderdeel van het gedenkpark verworden.

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

Neem ook eens een kijkje op de website van Ada Wille Landschaps & Begraafplaatsarchitectuur.

Gerelateerde cases

  • (Val)ondergronden, Gent
    (Val)ondergronden, Gent
    Spelen, sporten of gewoon lekker loungen? Voor iedere situatie de juis…
  • Vistrap Laarse Beek, Antwerpen
    Vistrap Laarse Beek, Antwerpen
    Sinds september 2014 neemt de provincie Antwerpen in het Peerdebos en …
  • Het Kabouterbos, Schilde
    Het Kabouterbos, Schilde
    Het kabouterbos voor de allerkleinsten ligt verstopt in het bosrijke S…
  • Beeld en Geluid, Hilversum
    Beeld en Geluid, Hilversum
    Een tuin met een hoogteverschil van drie meter en een vijver van 2.600…
  • Binnentuin levert grote bijdrage aan woongenot in Futura
    Binnentuin levert grote bijdrage aan woongenot in Futura
    Wie niet gelooft dat binnengroen echt iets toevoegt aan een gebouw en
  • Diergaarde Blijdorp, Rotterdam
    Diergaarde Blijdorp, Rotterdam
    Wat is de overeenkomst tussen een wasbeer en een poolvos? En tussen ee…
  • Duurzaam groen in Dukenburg
    Duurzaam groen in Dukenburg
    De Gemeente Nijmegen neemt duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord…
  • Berkenlaan, Middelharnis
    Berkenlaan, Middelharnis
    Donkergroen organiseert elk jaar voor genteresseerden een Natuurlijk …
  • Villa Petit Paradis, Meppel
    Villa Petit Paradis, Meppel
    Meppel krijgt een nieuw kinderdagverblijf annex buitenschoolse opvang:…
  • De Blauwe Mammoet, Nieuwegein
    De Blauwe Mammoet, Nieuwegein
    We vinden het altijd weer fijn wanneer bij een mogelijke opdrachtgever…
  • Baalderborg, Ommen
    Baalderborg, Ommen
    Met ruim 80 locaties in Drenthe en Overijssel is de Baalderborg Groep …
  • De Frontier, Groningen
    De Frontier, Groningen
    Het langste groendak ligt misschien wel in Groningen. De daktuin vormt…
  • Schoenmakerspark, Etten-Leur
    Schoenmakerspark, Etten-Leur
    Tussen de Leurse Haven en de Donkerstraat ligt de nieuwe woonwijk Scho…
  • Jan Wolkers speeltuin, Amsterdam
    Jan Wolkers speeltuin, Amsterdam
    Stedebouwkundig ontwerper Peter Ulle betrekt Donkergroen bij het ontwe…
  • Camping De Mastendol, Rijen
    Camping De Mastendol, Rijen
    Camping dn Mastendol ligt prachtig verstopt in het bosrijke Gilze-Rij…
  • CoolNature park, Wijchen
    CoolNature park, Wijchen
    Natuur is in veel opzichten cool volgens de provincie Gelderland. Co…
  • La Bastide, Uden
    La Bastide, Uden
    La Bastide is een wooncomplex met tientallen appartementen en stadswon…
  • Residentie Moermont, Bergen op Zoom
    Residentie Moermont, Bergen op Zoom
    Stichting tanteLouise-Vivensis werkt aan hoogwaardige zorg-op-maat in …
  • Begraafplaats, Zeist
    Begraafplaats, Zeist
    Landschaps- en begraafplaatsarchitect Ada Wille werkt voor de realisat…
  • Zuiderpark, Apeldoorn
    Zuiderpark, Apeldoorn
    Het Zuiderpark maakt deel uit van een grote groenzone van Apeldoorn. H…
  • Noordwalhof, Steenwijk
    Noordwalhof, Steenwijk
    De voormalige HBS van Steenwijk is gerenoveerd tot wooncomplex de Noor…
  • Interieurbeplanting Deventer Ziekenhuis, Deventer
    Interieurbeplanting Deventer Ziekenhuis, Deventer
    Nieuw gebouw, nieuw zorgconcept. Daar paste volgens het Deventer Zieke…
  • Oosthoutpark, Voorhout
    Oosthoutpark, Voorhout
    Bijna dertig jaar na de aanleg van het Oosthoutpark vond de gemeente T…
  • Dichtershof, Utrecht
    Dichtershof, Utrecht
    Dichtershof is een wooncomplex met 89 appartementen, 26 stadswoningen …
  • De Tjongerschans, Heerenveen
    De Tjongerschans, Heerenveen
    Begin jaren 90 ontstond vanuit Tjongerschans de wens het ziekenhuis kl…
  • Het Slingerbos, Ede
    Het Slingerbos, Ede
    Yarden wilde tegemoet komen aan klanten van het crematorium in Ede doo…
  • De Hullen, Roden
    De Hullen, Roden
    De Hullen is een zorgcentrum voor psychogeriatrische en mindervalide p…
  • Daelwijck, Utrecht
    Daelwijck, Utrecht
    We schrijven het jaar 1995. Een tijd waarin op bijna elke begraaf…
  • Peltplantsoen, Utrecht
    Peltplantsoen, Utrecht
    Gemeente Utrecht had eerder positieve ervaring opgedaan met onze integ…
  • Binnentuin Tweesteden ziekenhuis, Tilburg
    Binnentuin Tweesteden ziekenhuis, Tilburg
    Patinten, bezoekers en medewerkers van het TweeSteden ziekenhuis keke…
  • Binnentuin GGD Rivierenland, Tiel
    Binnentuin GGD Rivierenland, Tiel
    Het kantoor van GGD Rivierenland is ontwikkeld volgens de principes va…
  • Adelbrecht Windekind, Groesbeek
    Adelbrecht Windekind, Groesbeek
    Adelbrecht Windekind is n gebouw voor twee scholen. Beide scholen st…
  • Esprit Nova College, Amsterdam
    Esprit Nova College, Amsterdam
    Een school is geen gevangenis. Dit lijkt een open deur, maar wie de do…
  • Klooster Baptist, Rosmalen
    Klooster Baptist, Rosmalen
    In een nieuwe woonwijk van Rosmalen is het appartementencomplex Kloost…
  • Batenburg, Bergschenhoek
    Batenburg, Bergschenhoek
    Bouwbedrijf Batenburg heeft Donkergroen benaderd voor het maken van ee…
  • Superspeelspoor, Maarssen
    Superspeelspoor, Maarssen
    Gemeente Maarssen wil dat kinderen en jongeren in hun omgeving meer wo…
  • Kinderboerderij Sneek
    Kinderboerderij Sneek
    Kinderboerderij Sneek wil mensen in contact brengen met natuur, d…
  • Sterrepret, Apeldoorn
    Sterrepret, Apeldoorn
    Kinderopvang OOK onderkent het belang van de buitenruimte om te ontdek…
  • De Tovervis, Drachten
    De Tovervis, Drachten
    Catalpa Kinderopvang heeft meerdere kindercentra in de regio. Voor De …